Thursday, March 15, 2012

Kohupiima-kirsi kook

250g margariini
6sl suhkrut
0,5 tl soola
4 dl jahu
2 munakollast

500g kohupiima
2dl suhkrut
3sl nisujahu
200g hapukoort
3 munakollast
5 munavalget
2tl vanilli
400g (kivideta)kirsse

Kuumuta ahi 200°C-ni.Haki või jahuga segamini.Lisa munakollane, sool ja suhkur ning sega tainaks.Vajuta tainas 28 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele.Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkru ja vanillsuhkruga.Sega hulka kohupiim, hapukoor ja nisujahu.Kõige lõpuks sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahuks vahustatud munavalged.Täida põhi ühe kihi kirssidega, lisa pool taignast veelkord krisid ja veelkord taigen, kõige peale veekord kirsid. Küpseta 30-40 minutit, kuni kook muutub kaunilt kuldkollaseks.

Friday, March 9, 2012

Iirisejäätis

6 dl rõõska koort (35%)
300 g kondenspiima (suhkruga)

mustsõstraid või muid marju

Pane kondenspiim paksupõhjalisse potti ning kuumuta hästi madalal kuumusel kuni segu muutub heleda karamelli värvi. Seejärel jahuta kondenspiim. Samal ajal vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa keedetud kondenspiim ja sega läbi (liiga korLinkralikult segama ei pea, nii jäävad jäätisesse ka mõned karamellitriibud sisse). Seejärel pane segu sügavkülma ja külmuta 5-6 tundi. Serveerimisel püreesta kergelt marjad kahvliga ning serveeri koos jäätisega.

IDEE AUTOR

Veiseliha lasanje

300g veisehakkliha
200g mozzarela juustu
250g riivitud juustu
Basiilikut
soola
pipart
tomatipastat/ketšupit
200g 10% hapukoort
lasanjeplaate

Prae hakkliha pannil ning lisa soola ja pipart.(Soovi korral ka muid maitseaineid) Lisa tomatipasta(või ketšup) ja prae veel veidi. Lisa hapukoor ning basiilik.
Pane ahjuvormi põhja veidi õli, ning esimene kiht lasanjeplaate, siis koht hakklihasegu , mozzarellat ning riivitud juustu, pane peale uus kiht lasanjeplaate. korda sellist adumist kuni hakklihaseguotsa saab. Kõige viimasek kihiks peaks jääma hakklihakihipeale rohkelt riivitud juustu. Pane lasanje 180 kraadi juurde ahju 40-50 minutiks. Kui lasanje valmis on, keera ahi kinni ja lase sellel ahjus veidi jahtuda ja tarduda. Lasanje on parim paar tunid ahjus seistuna.

Monday, March 5, 2012

Lihtne ja odav õunakook



6 dl hapupiima või
keefirit
1 dl õli
350 g suhkrut (u 4 dl)
500 g nisujahu (u 8.5 dl)
2 tl vanillisuhkrut või
jahvatatud kaneeli
1 tl söögisoodat
400 g tükeldatud õuna (u 1 liiter)
tuhksuhkrut


Soovi korral koori õunad (koduaia õunte puhul pole see vajalik), eemalda südamikud ning lõika õunad kuubikuteks.
Mõõda kannu hapupiim ja õli, sega.
Sega suures kausis suhkur, jahu, sooda ja vanillsuhkur või kaneel omavahel, lisa hapupiimasegu.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile (35x40 cm on igati sobiv), puista peale õunatükid.
Küpseta 225kraadises ahjus 25-30 minutit.

NB! Soodaga kergitatud koogid tuleb kohe peale sooda ja hapupiima kokkusegamist ahju panna, sest sooda hakkab reageerima. Kui kaua viivitada, reageerib sooda ära ja kook ahjus enam ei kerki!

Lõika valmis kook tükkideks, puista peale tuhksuhkur.

RETSEPTI AUTOR

Suitsune sealihasült



2 väiksemat seajalga
100g suitsupeekonit
300g sealiha
2väiksemat porgandit
5 tera pipart
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 loorberilehte
vett
soola


Lõika seajalgadele lõhed sisse.Pane jalad ning suitsu- ja sealiha potti ja pane vett niipalju, et kogu liha jääks vee sisse. Lisa tükeldatud porgandid, pooleks lõigatud sibul, pipraterad ning loorberilehed ja sool. Lase 2-3 tundi julgeld vaiksel tulel podiseda, kuni liha on kondi küljest lahti keenud.
Kalla kogu poti sisu läbi sõela , nii saad välja sorteerida, mida süldi sisse jätta tahad. (Ära leent ära viska, sinnasamsse läheb sült!) Tükelda liha(soovi korral ka kamar) meelepärastetks tükkideks ja pane leeme sisse tagasi. Lisada võib ka porgandid. Vala sült kaussidesse, lase veidi jahkutda nng siis võib külmkappi panna. Serveeri järgmine päev.

Sunday, March 4, 2012

Vürtsikas tomatisupp




800g konserv tomateid
1 l vett
1 keskmine küüslaugu küüs
soola
pipart
tsillit
basiiliku lehti


Lase vesi keema, vala sisse tomatid ja hakitud küüslauk. Lisa maitse järgi soola,pipart ja tsillit(kas pulbrit või värkset). Lase veidi pehmeks keeda. Võta pott tulelt, lisa basiiliku lehed ja püreesta saumiksriga püreeks. Pane veel korra tulele ning lase keema. Serveeri basiilikulehtede ja riivitud juustuga.


Supp enne püreestamist.